Rautanet myymälät Ideat ja ohjeet

Vältä virheet takan sytytyksessä – näillä ohjeilla onnistut

Oikeanlaisella puunpoltolla ehkäiset haitallisia vaikutuksia ilmanlaatuun, säästät tulisijaasi ja saat energian tehokkaasti talteen.

Se on tärkeä ja hyödyllinen taito, mikä jokaisen olisi hyvä osata – tästä inspiroituneina kokosimme yhteen vinkit, joilla tulisija syttyy varmasti ja puut palavat puhtaasti ja ympäristöä säästäen.

Tulisijan sytyttäminen

Tulisijaa sytyttäessä tärkeä lähtökohta on, että polttopuut ovat kuivia ja puhtaita. Kuiva puu syttyy helposti ja palaa vähemmillä hiukkaspäästöillä. Puut kulkeutuvat sisälle parhaiten tukevan puunkantotelineen avulla ja säilyvät ilmavasti takan läheisyydessä niille tarkoitetussa halkotelineessä.

 

Avaa savupelti ja tarkista, että takan luukkujen ilma-aukot ovat auki. Tyhjennä myös tuhkaluukku.

 

Lado puut pesään vaakatasoon, siten että ilma pääsee kiertämään halkojen välistä. Voit latoa puut esimerkiksi harvaksi ristikoksi. Aseta isommat puut alle ja pienemmät päälle halkojen tuohipuoli alaspäin jättäen pesään vähintään kolmasosan tyhjää tilaa. Tärkeää on, etteivät takkapuut ole ensimmäistä pesällistä sytyttäessä liian isoja.

 

Sytyttämisvaiheessa polttopuiden päälle kootaan sytykkeistä pieni ”nuotio.” Sytykkeinä toimivat hyvin pienet ja ohuet tikut, tuohenpalaset, jokaisesta kodista löytyvät tyhjät vessa- ja talouspaperirullat sekä munakennot tai kaupasta saatavat sytytyspalat.

 

Tulisijat suositellaan nykyään lähes poikkeuksetta sytyttämään päältä puhtaamman palamisen vuoksi. Aina kuitenkin kannattaa varmistaa oman takkavalmistajan ohjeistus aiheesta. Päältä sytytettäessä päällimmäiset pienet takkapuut syttyvät nopeasti ja liekit leviävät alaspäin sytyttäen koko ajan tasaisesti lisää puuta – näin tulen alapuolella oleva vielä syttymätön puumassa ei pääse muodostamaan ylimääräisiä savukaasuja. Jos takan sytyttää alta, päällä olevista puista vapautuu kaasuja ja osa kaasuista pääsee karkaamaan ennen palamista muodostaen runsaasti savua ennen kuin koko pesällinen palaa kunnolla.

 

Lisää puita takkaan vasta kun ensimmäisestä pesästä suurin osa on jo hiilloksella. Toiseen pesälliseen voit käyttää jo isompia halkoja, mutta vältä edelleen täyttämästä tulisijaa kokonaan – lisää mieluummin puita vähitellen.

Palamisen aikana

Puita poltettaessa palamislämpötilan tulisi olla sopivan korkea koko ajan. Säätele palamisnopeutta paloilman avulla, jotta kaasut saavat riittävästi happea palaakseen puhtaasti.

 

Kunnon veto ja tehokas palaminen vaativat kunnossa olevan ja lämpimän hormin. Siksi esimerkiksi pitkään kylmillään olleen tulisijan lämmittäminen tulisi aloittaa varovasti, aluksi vaikka vain pelkkien sytykkeiden avulla.

 

Onnistunutta palamista voit seurata tarkastelemalla piipusta tupruttavaa savua. Veto toimii, kun piipusta nousee tasainen vaaleanharmaa, lähes näkymätön savu. Jos savu on mustaa, kertoo se noesta savun seassa. Syynä siihen voivat olla esimerkiksi kosteat polttopuut tai huono veto. Tästä syystä hormien säännöllisestä nuohouksesta on tärkeää huolehtia. Vuosittainen nuohous parantaa hormin vetoa ja vähentää tulipalojen riskiä.

Lopuksi

Häkävaaran välttämiseksi pellin sulkemisen ajoitus on tärkeää. Möyhi hiillosta hiilikolalla, jotta kaikki kekäleet palavat varmasti loppuun. Peltiä voi laittaa pienemmälle kun siinä ei näy enää sinisiä liekkejä ja hiillos alkaa hiipua. Pellin saa sulkea kokonaan vasta kun hiillos on palanut kokonaan loppuun. Sitä ei kuitenkaan kannata jättää auki liian pitkäksi aikaa, jottei lämpö pääse karkaamaan.

Tulisijan sytyttäjän muistilista:

  • Käytä vain kuivaa puhdasta puuta (ei maalattua, eikä kyllästettyä)
  • Avaa savupellit ja tarkista että uunin tai takan luukkujen ilma-aukot ovat auki
  • Tyhjennä tuhkaluukku
  • Käytä sytyttämiseen pieniä puita. Toiseen pesälliseen voit käyttää jo isompia halkoja
  • Lado puut pesään vaakatasoon harvaksi ristikoksi, jättäen pesään kolmasosa tyhjää tilaa
  • Sytytä takkapuut päältä sytykkeiden, kuten tuohen tai tyhjien wc- tai talouspaperirullien avulla – näin vältät turhan savun muodostumisen
  • Huolehdi ilman saannista sytytyksen ja polton aikana
  • Laita pelti kiinni vasta kun liekit ovat varmasti sammuneet ja hiillos hiipunut
  • Huolehdi nuohouksesta kerran vuodessa

Palvelun toteutus: JPmedia

Evästeet