Piristystä kylpyhuoneeseen!
Kalusteiden materiaalien tulisi olla kosteuden kestäviä. Pyyhekoukut sekä koukustot, wc-paperitelineet, hyllyt ja muut pienesineet kiinnitetään yleensä seinille jo rakennusvaiheen yhteydessä ja ovat osa kiinteää sisustusta. Kylpyhuoneen ilmettä voi kuitenkin muuttaa kylpyhuonetarvikkeilla, kuten täytettävillä saippua-annostelijoilla ja wc-harjatelineillä sekä kylpyhuonetekstiileillä; suihkuverhoilla, matoilla ja pyyhkeillä. Kun valitsee omaan tyyliin sopivan kokonaisuuden, saa tilan luotua houkuttelevammaksi ja mukavammaksi käyttää.
Muista tekstiilien säännöllinen huolto
Kylpyhuoneen sisustustuotteista tulee kuitenkin pitää huolta ja monelle tuleekin yllätyksenä, että esimerkiksi suihkuverhoille suositellaan samaa pesuväliä kuin lakanoille, eli parin viikon välein. Pesutarpeeseen vaikuttaa pesutilan kosteus, sillä jatkuva kosteus ja likaroiskeet aiheuttavat homeen kertymistä. Suihkuverhon käyttöikää voi pidentää pesemällä sitä säännöllisesti. Oikea pesutapa riippuu valmistusmateriaalista, joten älä unohda tarkistaa pesu- ja huolto-ohjetta tuotteesta.
Tekstiilistä valmistetut suihkuverhot voi yleensä pestä pesukoneessa hienopesuohjelmalla. Kun koneeseen laittaa mukaan vaikkapa pyyhkeen tai kylpyhuoneen maton, hankaa se verhoa puhtaaksi pesun aikana. Huuhteluaineena voi käyttää tilkan etikkaa, joka estää suihkuverhoa sähköistymästä ja käytössä liimaantumasta ihoon kiinni. Pesun jälkeen verhon voi nostaa takaisin paikalleen kuivamaan, rumpukuivausta ei suositella.
Muoviset suihkuverhot pestään aina käsin miedolla pesuaineella. Pesuaineen sijaan voi käyttää etikkaa, joka irrottaa saippuatahroja. Jos verhoon on kertynyt tummentumia, niitä voi hangata etikkaan kostutetulla pyyhkeellä. Myös ruokasoodan ja veden seosta voi kokeilla tahranpoistoon, varo naarmuttamasta pintaa liian karkealla hankauksella.
Aina suihkun päätteeksi verho kannattaa suihkuttaa puhtaaksi pesuaineroiskeista ja levittää suoraksi kuivumaan. Likaantunut ja tummunut suihkuverho on syytä vaihtaa uuteen, jos se ei puhdistu pesemällä.
Kylpyhuonematon tehtävänä on paitsi lämmittää ja sisustaa, myös estää kosteuden leviäminen kodin muihin tiloihin. Kun matolla astellaan märillä jaloilla, kosteus jää helposti mattoon muhimaan. Tämä luo edulliset kasvuolosuhteet bakteereille. Siksi matto kannattaa nostaa kuivamaan kostuttuaan. Nukkamaton painuneen nukan saa nousemaan ravistelemalla sitä kevyesti. Myös kylpyhuonematto tulisi pestä säännöllisesti, vaikka yhtä aikaa suihkuverhon kanssa.
Kylpyhuoneen mattoa valitessa tulee huomioida lattian materiaali. Esimerkiksi puuvillainen kääntömatto voi olla liukas sileän laattalattian päällä. Monissa kylpyhuonematoissa on luistamaton lateksipohja tai antislip-suihkeella luotu pitävä pinta, jotka pitävät maton paikallaan.
Tekstiilien lisäksi kylpyhuoneeseen voi tuoda väripilkkuja esimerkiksi vaihtamalla wc-istuimen kannen yhteensopivaksi maton ja suihkuverhon kanssa. Wc-kansia valmistetaan muutamassa eri koossa. Oikean koon löytää valmistajan yhteensopivuustaulukon mukaan, kun tietää wc-istuimen valmistajan, mallin tai istuimen leveyden ja pituuden. Wc-kannet ovat usein yleismalleja, jotka sopivat useaan eri istuimeen. Tärkeintä on, että kannen saranatapit mahtuvat asennuskoloihin ja kansi mahtuu aukeamaan kunnolla.
Paikka kaikelle, kaikki paikalleen
Pesutilan kosteus aiheuttaa haasteita niin tekstiileille kuin muillekin kylpyhuoneen materiaaleille. Moni vetää suihkun jälkeen vedet lattialta lattiakaivoon, mutta seinät jäävät pisaroita täyteen. Seinien ja lasipintojen kuivaaminen tarkoitukseen sopivalla kaakelikuivaimella poistaa kosteuden nopeammin tilasta sekä helpottaa kylpyhuoneen siivousta myöhemmin. Kuivaus vähentää roiskejälkiä ja ehkäisee pesuaineiden ja kalkin kerääntymistä laattojen saumoihin.
Siivousta ja paikkojen siistinä pitämistä helpottaa myös se, että kaikelle kosmetiikalle, pesuaineille ja -välineille on paikkansa. Jos et tahdo kiinnittää seinään mitään kiinteää, kuten lasihyllyä, on vaihtoehtona esimerkiksi imukuppikiinnitteiset mallit. Käteviä ovat myös suihkuseinään tai sekoittajaan ripustettavat lankahyllyt. Yleensä pieneenkin kylpyhuoneeseen tai vessaan saa lisää säilytystilaa kevyellä korivaunulla tai pienellä hyllyllä.
Joskus kylpyhuoneessa on liian vähän koukkuja pyyhkeille, eikä paikkaa niiden kuivattamiseen suihkun jälkeen. Aina koukkuja ei syystä tai toisesta ole mahdollista laittaa lisää, saati vaikkapa kuivauspatteria tai pyyheoksaa. Lisää ripustuspaikkoja saa sijoittamalla kylpyhuoneeseen pyyhetikkaat tai lattialla seisovan pyyhetelineen. Näihin pyyhkeen saa levitettyä väljemmin kuin pyyhekoukkuun, jolloin se kuivaakin tehokkaammin.
Leiki väreillä, kuoseilla ja muodoilla
Sisustuksen voi viimeistellä valitsemalla saippua-annostelijan, wc-harjan ja muut pienesineet valitun tyylin mukaan. Värejä ja kuoseja rohkeasti yhteen sovittelemalla, voi löytää sisustukseen uusia ulottuvuuksia. Esineiden muotokieli ja kuviointi taas vaikuttaa valittuun tyyliin; on selkeälinjaista ja klassista, koristeellista ja romanttista tai yllättävää ja modernia. Muista, että kaiken ei tarvitse sopia täydellisesti toisiinsa, vaan pienellä muuntelulla saa mukavaa kerroksellisuutta ja mielenkiintoa sisustukseen.
Kylpyhuonetuotteiden valmistusmateriaaleja on yhtä montaa kuin tyylejäkin; muovia, polyresiiniä, keramiikkaa, lasia. Yhteistä näille kaikille on se, että myös nämä esineet tulee puhdistaa säännöllisesti. Kosteus kerää likaa ja pölyä puoleensa. Astioita, kuten hammasmukeja tai saippua-annostelijoita ei tulisi pestä astianpesukoneessa. Usein esineissä on koristeluja ja yksityiskohtia, jotka eivät kestä kuumaa. Säännöllinen käsinpesu ja pyyhintä pehmeällä siivousliinalla miedolla pesuaineella riittää pitämään pinttyneen lian poissa. Myös wc-harjaa voi huoltaa. Moniin malleihin on saatavilla vaihdettava varaharja. Telineen voi pestä käsin ja desinfioida vaikkapa laimennetulla kloriitilla.
Tutustu Pislan kylpyhuonetuotteisiin ja löydä oma tyylisi runsaasta valikoimasta.