Millainen ikkunalasi on sinulle sopivin?
Ei ole siis yhdentekevää, millainen lasi ikkunaan valitaan. Ikkunoiden lasilla voi esimerkiksi vaikuttaa rakennuksen auringonsuojaan tai ääneneristävyyteen. Oikealla lasivalinnalla voidaan myös lisätä ikkunoiden käyttöturvallisuutta. Ikkunaremonttia suunniteltaessa lasivalinnoista ei kuitenkaan tarvitse kantaa huolta, sillä Lammin ikkuna-asiantuntijat auttavat mielellään sopivien ikkunatuotteiden suunnittelussa ja valinnassa. Tässä blogissa esittelemme yleisimmät ikkunalasien ominaisuudet pääpiirteittäin.
Ikkunoiden lasivaihtoehdot lyhyesti
Ikkunan lasin valinnassa tulee ottaa huomioon sinun henkilökohtaiset toiveesi, rakennuksen sijainti, halutut ominaisuudet ja rakennusmääräykset. Voit kysyä itseltäsi esimerkiksi: Haluanko ikkunoilta maksimaalista lämmönpitävyyttä tai ääneneristävyyttä? Haluanko, että ikkunan lasit eivät huurru ja että huonetila ei lämpenisi liikaa auringonpaisteella? Olenko sijoittamassa isoja lattiasta kattoon olevia ikkunoita kotiini? Tällaisiin kysymyksiin vastaaminen auttaa sopivan ikkunalasin valinnassa. Tässä tiivis lista yleisimmistä ikkunan lasituksen vaihtoehdoista, joita on avattu tarkemmin seuraavissa kappaleissa:
- Erikoiskirkas lasi
- Auringonsuojalasi
- Huurtumaton lasi
- Itsepuhdistuva lasi
- Ääneneristyslasi
- Turvalasi
- Signaalilasi (antennilasi)
- Koristelasit
Ikkunan erikoiskirkas lasi
Pilkingtonin Optiwhite™ on esimerkki erikoiskirkkaasta (low iron) lasista, jossa lasille tyypillinen vihertävyys on minimoitu vähentämällä raudan osuutta lasimassassa. Näiden lasien valonläpäisy on noin 2–4 % parempi kuin tavanomaisissa kirkkaissa laseissa. Erikoiskirkas lasi korottaa aurinkoenergian läpäisyä vähentäen siten lämpörikkojen riskiä ja nostaen sisätilojen lämpötilaa kuumalla säällä. Nämä tuotteet ovat suosittuja esimerkiksi kohteissa, joissa on paljon lasipintaa (mm. modernit toimistorakennukset).
Ikkunan auringonsuojalasi
Auringonsuojaominaisuus perustuu lasiin tehtävän pinnoitteen kykyyn heijastaa auringon lämpösäteilyä tai väriin, joka imee aurinkoenergian lasimassaan. Pinnoitettu auringonsuojalasi päästää hyvin näkyvää valoa sisälle, mutta leikkaa voimakkaasti auringon lämpösäteilyä. Auringonsuojalasi on ykkösvalinta ikkunoihin, jos haluat mm. estää rakennuksen turhan lämpenemisen kuumalla säällä ja säästää viilennyskustannuksissa. Auringonsuojalasilla varustetut ikkunat kannattaa valita sellaisiin huoneisiin, joiden ikkunoihin aurinko pääsee paistamaan. Tästä esimerkkinä on Pilkingtonin SunCool™ -auringonsuojalasi. Alla esimerkki kivitalosta, jonka eteläisen julkisivun ikkunoissa on auringonsuojalasi:
Ikkunan huurtumaton lasi
Ikkunoiden huurtuminen on normaali ilmiö esimerkiksi syksyisin ja keväisin kirkkaalla tyynellä säällä, kun lämpötilat ovat nollan tuntumassa. Ikkunan ulkopinta huurtuu, kun hyvin eristävän ikkunan ulkopinta jäähtyy sopivissa olosuhteissa ulkoilman kastepistelämpötilan alapuolelle ja ilman kosteus tiivistyy lasin ulkopintaan. Huurtumattoman ikkunalasin pinnoite, kuten Pilkingtonin Anti-condensation™, estää lasin pinnan lämpösäteilyä pitäen lasin ja pintalämmön ratkaisevasti korkeampana, jolloin huurtumista ei tapahdu. Huurtumattomien ikkunoiden suosio on kasvanut hurjasti viime vuosien aikana.
Ikkunan itsepuhdistuva lasi
Ikkunoihin on saatavilla myös itsepuhdistuva lasi, jonka toiminta perustuu fotokatalyyttiseen reaktioon lasin pinnalla. Yksinkertaistettuna lasissa on pinnoite, joka pilkkoo orgaanista likaa ja heikentää lian tarttuvuutta. Itsepuhdistuvan lasin toimivuus edellyttää auringonvaloa ja vettä, mutta pinnoitteen toimintaan riittää myös hajavalo. Jos sadevesi ei luonnostaan pääse ikkunaa kastelemaan, riittää kun ikkuna kastellaan silloin tällöin esimerkiksi vesiletkulla. Sama pätee myös pitkinä sateettomina kausina. Itsepuhdistuvalla lasilla varustetut ikkunat ovat suosittuja esimerkiksi toisen kerroksen kiinteissä ikkunoissa, joita ei voi avata pesua varten. Esimerkkinä tällaisesta tuotteesta on Pilkingtonin Activ™. Alla havainnollistava kuva lasin toimintaperiaatteesta:
Ikkunan ääneneristyslasi
Hyvä ikkunoiden ääneneristävyys on noussut yhdeksi yleisimmistä vaatimuksista ikkunaremonteissa ja uudisrakennuksiin valittavien ikkunoiden osalta. Ääneneristävyys on tärkeä ominaisuus etenkin silloin, kun koti sijaitsee vilkkaan tien lähettyvillä. Ikkunan ääneneristävyyttä parantavat mm. paksummat lasit, suuret ilmavälit ja lasipaksuuksien epäsymmetrisyys. Ääneneristävyyteen vaikuttaa myös lasipinnan laminointi. Ikkunavalmistajat ilmoittavat tuotteiden ääneneritystehot Rw, RW+c ja Rw+Ctr -arvoilla (desibeleinä). Esimerkkinä ääneneristyslasista on Pilkingtonin Optiphon™ -lasit, jotka ovat paksuja ja ääneneristyskalvolla laminoituja laseja.
Ikkunan turvalasi
Osa rakennuksista edellyttää ikkunoissa turvalasia. Esimerkiksi kohteissa, joissa on putoamisvaara, tulee käyttää laminoitua turvalasia. Laminoidussa turvalasissa kaksi tai useampia laseja on laminoitu yhteen muovikalvolla, joka pitää lasinpalaset kiinni kalvossa ja ikkuna-aukon ummessa lasin hajotessa. Jos putoamisvaaraa ei ole, turvalasiksi sopii myös karkaistu lasi, joka kestää paremmin iskuja ja lämmönvaihteluita. Alla esimerkki Tampereen Torni-hotellin ikkunoista, jotka on valmistettu turvalasivaatimukset huomioiden.
Ikkunan signaalilasi (ikkunan antennilasi)
Ikkunalasien selektiivipinnoissa käytetään metallia yhtenä raaka-aineena. Metallin takia ikkunat estävät radiosignaalien pääsyn sisätiloihin. Radiosignaaleja käyttävät mm. matkapuhelimet ja langattomat verkkoyhteydet. Tätä varten Lammin Ikkuna on kehittänyt aidon ja alkuperäisen Signal Window -ikkunalasin, jonka radiosignaalien vaimennus on pienempi kuin tavanomaisten ikkunalasien. Signaalilasi (antennilasi) on saatavilla kaikkiin ikkunoihin ikkunamallista tai tuoteryhmästä riippumatta.