Mikä on paras lattiamateriaali - vinyylilankku, laminaatti vai vinyylikorkki?
Toiseksi lattia joutuu kovemmalle rasitukselle kuin useimmat muut talon rakenteet ja pintamateriaalit. Kolmanneksi lattian uusiminen on suhteellisen työlästä ja arvokasta, joten sitä ei ole niin helppoa uusia kuin vaikkapa seinän väriä.
Tässä lattiamateriaalin valintaoppaassa tarkastelemme Rautanet -ketjusta löytyvien Karitma Lattioiden vinyylilankkuja, vinyylikorkkeja ja laminaatteja niiden kestävyyden, ulkonäön, akustiikan ja mukavuuden kannalta.
Vinyylilankun kestävyys
Vinyylilankun suurimpana vahvuutena pidetään sen erinomaista kosteudenkestoa. Siinä ei ole lainkaan kosteudesta turpoavia materiaaleja, joten se kestää pitkäaikaistakin kosteusrasitusta. Kannattaa kuitenkin muistaa, että vinyylilankkujenkaan saumat eivät ole täysin vesitiiviitä, minkä takia niitä ei voida käyttää kosteissa lattiakaivollisissa tiloissa. Esimerkiksi eteisen tai keittiön lattiamateriaaliksi se on erinomainen valinta.
Vinyylilankun pinta kestää myös suhteellisen hyvin naarmuuntumista ja kolhiintumista. Sen pinta naarmuuntuu kuitenkin helpommin kuin erittäin kovapintainen laminaatti, mutta vähemmän kuin esimerkiksi parketti. Suosittelemme kiinnittämään huomiota myös vinyylilankun pinnan kiiltoasteeseen, sillä kiiltäväpintaisessa lankussa naarmut näkyvät selvemmin kuin mattapintaisessa.
Vinyylilankku on useimmiten melko ohutta verrattuna laminaattiin tai parkettiin. Tästä syystä se vaatii niitä tasaisemman aluslattian, jotta sen ohuemmat pontit saavat tasaisesti tukea aluslattiasta. Muidenkin lattiamateriaalien kohdalla aluslattian tasaisuudella on suuri vaikutus lopputuloksen laatuun ja kestävyyteen, mutta ohuessa ja joustavassa materiaalissa aluslattian merkitys korostuu.
Paras lattiamateriaali kaikista kovimman rasituksen tiloissa on aluslattiaan liimattavaa vinyylilankkua, joka kestää hyvin esim. painavat pumppukärryt ja rullakot.
Laminaatin kestävyys
Laminaattilattian vahvuutena on sen erittäin kova alumiinioksidilla kovetettu melamiinipinta ja sen naarmuuntuminen on huomattavasti vähäisempää kuin muiden vertailemiemme lattiamateriaalien. Laminaatti kestää myös kolhuja melko hyvin.
Laminaateissa on huomattavia laatueroja ja halvimpien laminaattien kestävyys on heikkoa verrattuna laadukkaampiin laminaatteihin. Suosittelemmekin valitsemaan vähintään 8 mm paksuja käyttöluokka 32:n ja naarmuuntumisluokka (AC) 4:n laminaatteja. Laminaattien suurimpana heikkoutena pidetään niiden kosteudenkestoa, sillä kostuessaan niiden HDF-puukuiturunko saattaa turvota ja rikkoa varsinkin lankkujen reunoja ja kulmia. Halvimpien käyttöluokka 31:n laminaattien kosteudenkesto onkin heikkoa, sillä niissä käytetään yleensä huokoisempaa runkomateriaalia, joka turpoaa melko helposti esim. lattialle jääneen nesteen vaikutuksesta. Normaalit käyttöluokka 32:n laminaatit kestävät kosteutta normaalissa kotikäytössä aivan riittävästi, mutta mikäli valitsette laminaatin eteisen lattiamateriaaliksi, ulko-oven edusta kannattaa suojata kuramatolla kenkien tuoman kosteuden takia.
Nykyisin laminaateista löytyy myös eri tavoilla kosteussuojattuja versioita, jotka kestävät parhaimmillaan yli 24h lattian päällä seisovaa vettä ilman ongelmia. Laminaattia ei kannatakaan unohtaa lattiavaihtoehdoista sen heikon kosteudenkeston takia, vaan valita riittävän laadukas malli, joka kestää kosteutta. Tällöin saat lattian, jonka pinta kestää pitkään uudenveroisena, eikä kosteudenkaan kanssa tule ongelmia.
Vinyylikorkin kestävyys
Vinyylikorkissa on vinyylilankun tapaan vinyylipinta, mutta runko on laminaatin tapaan HDF-levyä. Vinyylilankkuun verrattuna vinyylikorkin vahvuutena on paksumpi runko, jonka ansiosta se kestää paremmin aluslattian epätasaisuuksia. Karitman Ecoline ja Hydrowood-vinyylikorkkien lankkujen saumat ovat hyvin tiiviit ja runko on tiivistä ja laadukasta kosteussuojattua HDF-levyä, minkä ansiosta ne kestävät erittäin hyvin kosteutta. Laadukasta vinyylikorkkia käyttäessä ei tarvitse olla huolestunut lattian pilaantumisesta siihen päätyneen veden tai muun nesteen takia.
Mukavin lattiamateriaali?
Lattiamateriaalin mukavuutta kannattaa tarkastelle mm. joustavuuden, lämpimyyden ja liukkauden kannalta. Vinyylikorkkia pidetään erittäin mukavan tuntuisena lattiamateriaalina, koska sen pinta on hieman joustava. Vinyylikorkki on lämmin lattiamateriaali verrattaessa esimerkiksi laminaattiin, eikä se sukatkaan jalassa lainkaan liukas. Vinyylilankun pinta ei ole yhtä kimmoisa kuin vinyylikorkin pinta, koska sen pinnan alta puuttuu joustava vinyylikerros. Muuten jalan alla vinyylilankku on hyvin lähellä vinyylikorkin tuntumaan, sillä se ei luista, eikä pinta tunnu yhtä viileältä kuin laminaatissa.
Laminaatin pinta on kova ja siten se vertautuukin askeltuntumaltaan parhaiten parkettiin. Laminaatin pinta johtaa enemmän lämpöä, joten se tuntuu kylmemmältä kuin saman lämpöisen vinyylin pinta. Laminaatti on yleensä hieman liukkaampi vinyylipintaan verrattuna, joten se saattaa luistaa sukkien ja vauhdikkaimpien lemmikkien tassujen alla.
Vinyylilankun, vinyylikorkin ja laminaatin akustiikka
Eri lattiamateriaalien akustiikassa on myös eroja. Vinyylikorkki on erittäin hiljainen lattiamateriaali sen kimmoisan pinnan, paksun rungon ja pohjan korkkikerroksen ansiosta. Myös vinyylilankkua pidetään hiljaisena materiaalina, vaikka sen pinta ei ole yhtä kimmoisa ja runko on ohuempi. Laminaattia pidetään näistä kolmesta kaikista äänekkäimpänä materiaalina, vaikka se ei päde kaikissa tapauksissa. Laminaatin akustiikkaan vaikuttaa suuresti sen paksuus ja alla käytetty alusmateriaali. Mitä paksumpi laminaatti on, sitä vähemmän se kopisee. Esim. ero 6 ja 10mm laminaatin välillä on huomattava. Laminaatin alla käytetään usein myös hyvin huokoista solumuovia askeläänieristeenä. Se eristää hyvin lattian läpi mahdolliseen alakertaan kantautuvaa askelääntä, mutta toisaalta se luo hyvän kaikupohjan samaan tilaan kuuluvalle kopinalla. Käyttämällä tiivistä ja laadukasta alusmateriaalia laminaatin alla, saadaan laminaattilattiasta huomattavasti vähemmän kopiseva. Myös aluslattian tasaisuudella on merkitystä kaikkien kelluvien lattianpäällysteiden kopisevuuteen. Mitä epätasaisempi aluslattia on, sitä enemmän pintamateriaalin alle jää ilmaa ja kaikupohjaa.
Hyvän näköisen lattiamateriaalin valinta
Useimmille lattiaa valitseville lattiamateriaalin ulkonäöllä on tietysti todella suuri merkitys. Suosittelemme kuitenkin ensiksi päättämään lattiamateriaalin tyypin, sillä tällä tavalla on helpompi rajata ensiksi pois ne vaihtoehdot, jotka eivät täytä teknisiä vaatimuksiasi lattialle.
Makuja on monia ja sen takia emme yritäkään kuvailla minkä näköinen lattia näyttää parhaimmalle. Näillä vinkeillä todennäköisyytesi kuitenkin juuri sinua miellyttävän lattian onnistuneeseen valintaan kasvaa.
Lattian värin ja kuvion valinta
Lattian värin valintaa vaikeuttaa se, että värit näyttävät erilaisilla ruuduilla ja erilaisissa valaistuksissa erilaisilta. Jos olet vähänkin tarkka lattian värin suhteen, niin emme suosittele lattian valintaa pelkän kuvan perusteella. Luonnossa väri voi nimittäin näyttää hyvinkin erilaiselta. Suosittelemme tutustumaan aitoihin mallipaloihin lattioita myyvässä liikkeessä tai tilaamaan mallipalat suoraan kotiisi. Myös valaistus vaikuttaa suuresti lattian väriin. Kauppojen loisteputkivalaisimet ovat usein hyvin kylmiä, kun taas kodeissa suositaan yleensä lämpimämpiä valoja. Lisäksi lattia saattaa näyttää erilaiselta päivänvalossa kuin keinovalossa. On järkevää tarkastella lattiamalleja juuri siinä tilassa ja valaistuksessa, johon lattia asennetaan. Lattioiden mallipaloja vertaillessa suosittelemme asettamaan mallipalat lattialle ja katsomaan niitä seisaaltaan. Liian läheltä katsoessa pienet yksityiskohdat, kuten oksat saattavat vaikuttaa todella hallitsevilta, vaikka isossa lattiapinnassa niihin ei tule kiinnitettyä huomiota.
Mallipalasta siis näkee värin paremmin kuin kuvasta, mutta mallipalan lisäksi kannattaa valinnassa käyttää myös kuvia apuna. Yleensä lattiamateriaalit jäljittelevät aitoja puukuvioita, minkä takia eri lankuissa on erilaisia kuvioita, sävyjä ja puun tapaan luonnollista värivaihtelua. Pienestä mallipalasta ei saa käsitystä, miltä lattia näyttää isompana pintana tai kuinka suurta värivaihtelu on. Tämän takia kannattaa katsoa lattiamallien huonekuvia netissä, sekä käyttää Karitman Lattiastudiosovellusta, jolla voit vaihtaa lattian itse ottamaasi huonekuvaan. Tällä tavalla saat paremman käsityksen mahdollisesta värivaihtelusta ja näet, miltä lattia näyttää isompana pinta oman sisustuksesi kanssa.